tiistai 26. marraskuuta 2013

Talvinalle

Muistan kuinka luin nuorena äitinä paljon lastenkirjoja ja -loruja tyttärelleni, joka oli kymmenen vuotta ainoana lapsena. Silloin 70-luvun lopulla ei vielä ollut kaikkien lasten saatavilla edes videofilmejä, joten sadut ja lorut olivat itsestään selviä viihdykkeitä. Tämä tuli mieleen, kun olin mummuttelemassa pikkuista poikaa, ja äitinsä näytti Tiitiäisen satupuu-nimistä runokirjaa, että muistanko tämän? Muistan toki, luimme runot niin tarkkaan että muistan niitä vielä ulkoa. Pikkupoika näytti mummulle kaikki herttaisimmat piirteensä, jokelteli, hymyili, söi hyvin ja nukahti hyväntuulisena päiväunille.
Mummuttelemassa käyntireissu on parasta laatuelämää. Siitä saa voimia arjen haasteisiin.
Pysyvä lumi taitaa olla nyt tälle talvelle satanut. Jos vielä maa paljastuu, tulee olemaan liukasta ja pimeää.
Olen lenkkeillyt ahkerasti, jotta peruskunto pysyy hyvänä. Minun on vielä jaksettava käydä läpi korjausleikkaus, jonka tekee plastiikkakirurgi. Jokainen toimenpide ihmiskehossa on trauma, josta toipuminen vie aikansa.
Siksi haluan, että hapenottokykyni on hyvä ja myöskin mieli on hyvä.
Tällä iällä kun on lähellä kuuttakymmentä, notkeus ja tasapaino pitää saada pysymään hyvänä. Olen aika kankea ja tasapainoni on ollut huono lähes koko ikäni. Mutta jokainen uusi päivä on uusi mahdollisuus huolehtia itsestään.
Mietin sitä, että omilla elintavoilla on suuri merkitys omaan jaksamiseen. Mielestäni ei pidä olla liian ankara itselleen, hyväksyä ne tosiasiat, joita ei voi muuttaa, mutta pyrkiä muuttamaan itselleen tärkeät, muutettavissa olevat asiat mahdollisemman mielekkääksi. Valaistuin tajuamaan sellaisen asian, että olen kömpinyt kuin russakka pirtinlattian raosta (systeriltä kuultu sanonta) taikauskoisuudesta valoon. Tietenkin vanhat tavat istuvat tiukassa, mutta olen tietämättäni lakannut huomaamasta negatiivisia ja ahdistavia tunteita ympäristössäni.
Siis ymmärrän, että pakanuus tuo pimeyttä, joka tuo pelkoa ja ahdistusta.
Koen olevani onnellinen ja tasapainoinen mieleltäni.
Tuo Talvinalle-otsikko, tuli mieleen kun katselin netistä piiriä pyöriviä karhunpentuja. http://yle.fi/uutiset/tanssivat_karhunpennut_hurmasivat_myos_kuvaajansa/6948162
Lasten satukirjassa Talvinalle, "laitettiin tyynylle parhaimmalle istumaan Talvinalle"

Ei kommentteja: